Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /home/emelat01/domains/emelatelier.nl/public_html/weblog/textpattern/lib/txplib_db.php on line 14 eMeL Atelier: Informatie

Informatie over de kunstenaar · jan 31, 23:11

Marijke Traast- Bos

Geboren 21-03-1943 te Hoorn en sinds 1971 woonachtig te Vollenhove.

Opleiding:
AKI te Enschede in 1967 de opleiding binnenhuisarchitectuur en meubelmaken afgerond.
Hogeschool Windesheim te Zwolle in 1996 de opleiding geschiedenis afgerond.
HKU te Utrecht in 1998 de opleiding tekenen/kunstgeschiedenis 1ste graads afgerond.
Vakverdieping o.a. Heimatschule Zwitserland weefopleiding, onderwijsakten K en U, Hogere Textielschool twe Enschede verfcurcus, Opleing voor weefdocenten voor Creatieve Centra te Veenendaal, en Instituut Collectie Nederland te Amsterdam voor het bijwonen van symposia over textielrestauratie en conservering.

Werkervaring:

Sinds 1972 werk ik in mijn atelier als beeldend kunstenaar in de diciplines tekenen, textiel (weven), schilderen en ruimtelijk werk. Daarnaast heb ik gewerkt als binnenhuisarchitecte, docent weven aan Creatieve Centra, op basisscholen als docent creatieve vakken en op dit moment als correctiedocent geschiedenis. Daarnaast ben ik lid van de redactie ‘tKondschap, een regionaal historische kwartaaluitgave van het CHC te Vollenhove en lid van de gemeentelijke kunstcommissie.

Vanaf 1972 exposeer ik in groepstentoonstellingen of solo op verschillende lokaties in Nederland en daarbuiten.

Mijn werk als beeldend kunstenaar kenmerkt zich door mijn interesse in het verleden en in andere culturen. Ik ben steeds op zoek gegaan naar de vroegste vormen van technieken, het verwerven van de vakkennis daarover en de vertaling naar mijn eigen uitingsvormen. Archeologie en dan vooral de textielarcheologie heeft mijn grote belangstelling. Dit is terug te vinden in de manier waarop ik mijn wandkleden weef. Eigen gesponnen en geverfde materialen pas ik veelvuldig toe. Ik moet hier mijn emoties over maatschappelijke gebeurtenissen in verweven.

In mijn schilderijen schilder ik de veranderingen die zich in de natuur en het landschap voltrekken. De wisselwerking tussen de veranderingen die mensen te weeg brengen en het antwoord van de natuur hierop speelt een grote rol, een stukje geschiedenis dus.

Mijn tekeningen gaan nog een stapje verder en hebben vele lagen van emoties in zich. Ik teken graag met Oost-Indische inkt en bamboestokje of pen en vul dit aan met verven of potloden. Natuurtekeningen krijgen vaak spontaan gezichten, beestjes en andere voorwerpen in de tekening. Tekenen geeft me de ruimte om te spelen. Het ruimtelijk werk dwingt me weer om een wisselwerking te maken met de omgeving en /of de natuur. Vormen en restvormen geplaatst in de buitenruimte moeten deze ruimte ondersteunen, is mijn visie. Binnen de bebouwde binnenruimte wil ik mijn werk een geheel laten zijn met deze omgeving en deze versterken. Steeds zoek ik naar de vraag die deze ruimtes oproepen en reflecteer hier mijn gedachten op.

Kleuren, lijnen en lichtval in alle jaargetijden van de natuur en emotionele-maatschappelijke onderwerpen vormen mijn inspiratiebron. Vanuit verschillende invalshoeken worden deze onderwerpen onderzocht, benaderd en uitgewerkt.

Het is prachtig te zien wat mensen in de loop der eeuwen aan de natuur hebben proberen te veranderen en aan te passen aan de directe leefbehoefte, en te zien en te ontdekken welk antwoord de natuur hierop gaf. Het is prachtig met dit materiaal te werken.

— eM eL Atelier

---


Voor vragen kunt u contact met mij opnemen: eMeL atelier